Etiketler

1 Haziran 2014 Pazar

C# For Döngüsü -En Basit Şekliyle

Herkese merhaba! Bugün, aslında benimde zamanında en çok takıldığım noktalardan biri olan for döngüsünü sizlere en iyi şekilde anlatmaya çalışacağım.
Herhangi bir yerde yanlış bir şey yazarsam kusura bakmayın.



Öncelikle for döngüsünün yapısından başlarsak içerisinde 3 adet argüman bulunduruyor.
Bunlardan sırayla; başlangıç, koşul ve yineleme. Aslında for döngüsünü daha rahat anlamak için matematikten toplam sembolüne biraz benzetebilirsiniz.







Yukarıda görüldüğü gibi başlangıç ' ın ve koşul'un sonunda ";" bulunmakta ancak yineleme' nin sonunda bulunmamaktadır. Bu dikkat edilmesi gereken ilk noktadır.

Kısaca for döngüsü koşul sağlandığı sürece içindeki komutları yapan bir keyword(altın sözcük)'dür.
Döngüleri daha rahat anlamak için yapay şelalelere benzetebilirsiniz.Yapay şelalelerde sonsuz bir devir daim söz konusudur yani sürekli döner ve aynı şeyi yapar.
For döngüsünde de istersek sonsuz bir döngü yaratabiliriz örneğin for( ; ; ) yaparak sonsuz bir döngü oluşturmuş oluruz.Ancak biz genelde özel durumlar hariç sonsuz döngüler istemeyiz.

Yani bir yerden başlasın ve bir yerden bitsin isteriz.Yani yine şelale örneğinden gidersek şöyle bir şey yazdırabiliriz;
Şelale sabahleyin akmaya başlasın ve şelale taşmadığı sürece şelale süreki hortumdan kendine su çeksin.

Aslında yukarıdaki şelale örneğinde kısaca bir for döngüsü hazırladık.Mavi kısım başlangıç kısmı, yeşil kısım koşul kısmı ve mor kısımda yineleme kısmı.Peki bu akma işlemi ne kadar devam edecek? Tabikide şelale taşmadığı sürece ancak şelaleye sürekli su eklendiği için şelale bir müddet sonra taşacak ve artık başlangıç kısmını(mavi kısmı) yapmayacak yani sonrasında akmayacaktır.Artık for döngüsünü genel olarak biliyoruz, kafamızı karıştırabilecek tek bir nokta kaldı.Onuda bir örnek üzerinde sizlerle paylaşacağım.
































Yukarıda örnekte görüldüğü gibi x değerimiz sıfırdan başlıyor ve x, 5 den küçük olduğu sürece sürekli x'e +1 ekleniyor.
Kahverengi kısım programı derleyicide çalıştırdığımız zaman konsolda gözükecekleri belirtiyor.
Herşey aslında çok basit gözüküyor çünkü öyle.Ancak programlamaya ilk başladığım zamanlarda for döngüsü sürekli kafamı karıştırmıştı göremediğim tek bir nedenden dolayı.
Burada dikkat edin lütfen; döngümüz x=0 dan başlıyor sonrasında yeşil kısım yani koşula bakıyor ve koşulun doğru olduğunu görünce yani uyduğunu, yinelemeye geçiyor ve x' i bir arttırıyor yani bir yapıyor ve sonra ekrana yazdırıyor.Hayır öyle olmuyor!!
Döngümüz evet sıfırdan başlıyor ve koşul(şart) sağlanıyor ancak hemen sonrasında yineleme kısmını yapmıyor yani öncelikle ekrana sıfırı yazdırıyor, sonrasında yinelemeyi yapıyor ve bir yazdırıyor.
Ben zannediyordumki hemen sonrasında yineleme yapılıyor ve ekrana ilk olarak "1" yazdırılması lazım.Ancak böyle olmadığını açık bir şekilde gördünüz.